INFORMATIE over de aangeboden villa in Johannesburg op 22 Grove Road, Mountainview, genaamd “Orchid Lodge”.

De villa in Johannesburg “Orchid Lodge” is op 2000m2 eigen grond gebouwd, het woon oppervlak van de 7 appartementen in de villa is circa 525m2. De villa bevat 7 badkamers en 2 douches. Er zijn een garage, een overdekte parkeerplaats en 5 onoverdekte parkeerplaatsen.

VRAAGPRIJS 295.000 E k.k.

LIGGING
De villa is tegen een heuvelrug/rotsmassief gebouwd in 3 lagen en is eigenlijk als zwaluwnesten boven elkaar tegen de rotswand “geplakt”. Omdat het geheel een flink end hoger dan de weg ligt (je komt boven via een zogenaamde “drive way”) heb je een schitterend en ongeëvenaard uitzicht over de groene villawijken van de stad met op de achtergrond het nieuwe zakencentrum van Johannesburg: Sandton. Zonder overdrijven kan worden gesteld dat “Orchid Lodge” een van de mooiste uitzichten van Johannesburg heeft.

GESCHIEDENIS VAN ORCHID LODGE
De villa in Johannesburg is gebouwd door de Amsterdamse architect dhr Breedveld die in 1938 in Johannesburg aankwam als emigrant. Hij is ook de ontwerper van het Philips logo (drie sterretjes en golven) dat hij in de vijftiger jaren ontwierp. Dhr. Breedveld was architect, kunstenaar en ontwerper. In 1938 kocht hij de lap grond tegen de heuvelrug waar toen een klein huis stond (het huidige appartement 1). Hij verbouwde dat grondig en ging daar wonen en zijn vrouw startte in de tuin een orchideeënkwekerij, vandaar dat het huis nog steeds “Orchid Lodge” heet.

Na de oorlog toen het echtpaar inmiddels 3 kinderen had bouwde hij een tweede huis en trok dat bij het eerste huis aan. Dit huis is nu appartement 2. In 1980 bouwde de heer Breedveld wat hoger tegen de rots een flink Spaans aandoend appartement met een hoge kap en verbond dit door een binnentrap en een buitentrap met appartement 1 en 2. In dit Spaanse huis zijn nu appartementen 3 en 4.

In 1990 bouwde dhr Breedveld nog weer hoger tegen de rots een groot huis ook weer in de Spaanse, Mallorca-achtige stijl en voorzag dat huis van 2 terrassen, een achterterras met braaiplek en bouwde er ook nog een kantoor en dienstbode woning aan vast.

Het grote bovenste huis is nu appartement 6, het kantoor appartement 5 en de dienstbode woning appartement 7. Hij maakte dit huis bereikbaar via 2 stenen buitentrappen en een buitentrap onder de eerste twee huizen door + via een binnentrap. Het bovenste huis is dus op 4 verschillende manieren bereikbaar.

De heer Breedveld had een voorliefde voor het werken met oude bouwmaterialen uit slooppanden, zo heeft het bovenste huis ramen met een roedeverdeling uit een gesloopte golfclub uit circa 1920. Ook hield dhr. Breedveld van weelderige beplanting en van verrassende terrasjes met doorkijkjes en vergezichten. De villa is omgeven door 6 verschillende terrassen (met zwembad), een garage, een carport en nog een parkeerplaats voor 5 auto’s.

INDELING
Ik kocht het hele complex in 2005 en liet het grondig moderniseren en opknappen en verdeelde het in 7 appartementen. Ik heb steeds in appartement 6 het grootste appartement (150 m2) met het schitterendste uitzicht gewoond. In appartement 7 woont de tuinman/handyman die het hele complex onderhoudt en de tuinen beheerd. De appartementen 1,2,5 en 6 zijn momenteel verhuurd. (In Z.Afrika is geen huurbescherming en de huurders kunnen zo vertrekken). Appartementen 3, en 4 gebruik ik momenteel als expositieruimte voor mijn antiekhandel. Alle appartementen hebben industrieel vormgegeven keukens en badkamers.

GEBRUIKSMOGELIJKHEDEN
Het huis is geschikt voor privé bewoning en deelverhuur, of privé bewoning en B&B. Of enkel privé bewoning (als je heel ruim wilt wonen).

Het ligt goed gesitueerd in een buurt die het meest op een bos lijkt met hier en daar een villa. Op korte afstand van villa “Orchid Lodge” ligt de buurt Norwood met winkels, supermarkten en restaurants. De oude binnenstad van Johannesburg is een kwartier rijden, het nieuwe zakencentrum Sandton eveneens.

Mountainview, de buurt waar villa “Orchid Lodge” ligt, staat vol klassieke villa’s die tegen de heuvelrug zijn gebouwd op het noorden (net als villa “Orchid Lodge”), het noorden is de zon kant op het zuidelijk halfrond) en die profiteren van de natuurlijke omgeving, de zon en het schitterende uitzicht. Mountainview ligt tegen Johannesburg’s oudste villawijk Houghton waar traditioneel de mijnmagnaten van Johannesburg woonden.

HUUROPBRENGST
Ik heb tijdelijk appartementen 1, 2 en 5 en 6 verhuurd met een gezamenlijke huur-opbrengst van R 29.500 per maand (dat is 2.000 Euro). Appartement 3 en 4 (het middelste huis) heb ik bewust niet verhuurd zodat een eventuele koper er onmiddellijk kan intrekken.

INVESTERINGS PERSPECTIEF
Nu de Zuid Afrikaanse president Jacob Zuma op 15-2-2018 is afgetreden en nu op 16-2-2018 als nieuwe president Cyril Ramaphosa is aangetreden zijn de economische perspectieven voor Zuid Afrika een stuk gunstiger dan ze in jaren zijn geweest. De Zuid Afrikaanse Rand heeft gisteren weer hetzelfde niveau bereikt als in 2015 en allerwegen wordt het vertrouwen uitgesproken dat de nieuwe president Cyril Ramaphosa het land in een nieuwe periode van voorspoed zal leiden. Zelfs de Goldman Sachs Bank heeft laten weten dat er positieve verwachtingen zijn voor de Zuid Afrikaanse economie.
.
Behalve de te verwachten economische groei zal ook een andere factor de waarde van onroerend goed in Johannesburg bepalen: Dat is de trek naar de grote stad en de daarmee gepaard gaande onstuimige groei van de stad in de komende decennia. Er zal eenzelfde effect optreden als in Amsterdam.
.
Door de populariteit van de grote stad en het relatieve gebrek aan huizen zullen de prijzen robuust gaan stijgen. Dit geldt zeker voor onroerend goed waar ook mogelijkheden zijn om het stuk grond te ontwikkelen en te veranderen in bijvoorbeeld een luxe appartementen complex. Wat dat aangaat is 22 Grove Road een uitstekende investering.
.

VEILIGHEID
Hoewel Johannesburg geen erg goede naam heeft wat veiligheid betreft, worden de gevaren vaak schromelijk overdreven. De meeste criminaliteit speelt zich helaas in de townships af waar de armen elkaar te lijf gaan en bestelen. Een andere risicofactor is het “bling-bling” gedrag van veel rijke Zuid Afrikanen, men rijdt graag rond in opzichtige dure auto’s liefst met juwelen behangen. Dat levert soms risico’s op. Zoals hijacking.

22 Grove Road ligt hoog van de weg af op een rots en de buurman aan de straat beneden heeft 3 grote herdershonden die als het ware ook villa “Orchid Lodge” bewaken. Als men zich gewoon gedraagt is het gevaar slachtoffer van criminaliteit te worden niet veel groter als in b.v. Amsterdam.

Bijgaand de tekeningen die ik door een professionele architect liet maken.

Hartelijke groet, Ricus Dullaert

Mobiele telefoon: 0027731529022
Email: dullaert.ricus@gmail.com
WhatsApp: +27731529022

Villa Johannesburg

Appartement 1: 105m2, Appartement 2: 100m2

 

Villa Johannesburg

Appartement 3: 46,5 m2, Appartement 4: 42,75 m2, Appartement 5: 38,5 m2

 

Villa Johannesburg

Appartement 6: 150m2, Appartement 7: 40m2

 

Villa Johannesburg

                                        Aanzicht vanaf de daken

 

Villa Johannesburg

                                         Benedenste verdieping

Villa Johannesburg

                                              Middelste verdieping

 

Villa Johannesburg

                                                     Vooraanzicht

 

Villa “Orchid Lodge” Foto’s
.